Op de meeste golf scorekaarten zie je S.R en C.R. staan. Dit zijn afkortingen voor slope rating en course rating. Deze indexcijfers bepalen de moeilijkheidsgraad van een golfbaan.
De course rating gaat uit van een scratch speler en de slope rating gaat uit van een bogey speler.
Aan de hand van de course en slope rating wordt de handicap index bepaald. Om de betekenis en waarde van deze ratings in kaart te brengen zal ik eerst even uitleggen waar de ratings vandaan komen.
Ontstaan van dit systeem
De home course van speler 2 daarentegen is precies het tegenovergestelde. De greens op zijn baan zijn super snel. Elke hole wordt bewaakt door 86 bunkers. En de holes zijn zo lang dat hij 4 keer zijn driver uit z’n tas moet halen anders haalt hij de green niet eens optijd 😉
Maar beide golfbanen hebben wel dezelfde handicap index. Je begrijpt waar ik heen wil toch?
Dus om het niveau enigsinds gelijk te trekken moesten de golfbanen “gewaardeerd” worden op hun moeilijkheidsgraad. Zo ontstond de course rating. De vraag alleen is …. Wie bepaalt die course rating en de slope rating?
Wie bepaalt deze ratings?
Officieel komt het systeem van de United States Golf Association (USGA) vandaan. Zij hebben een heel systeem bedacht met ingewikkelde formules om een baan te waarderen. Een heel team bestaande uit golfers van de eigen home course en golfers van andere clubs en van verschillende speelsterktes beoordelen een golfbaan.
Gewapend met formulier met allemaal factoren waarop een hole beoordeeld wordt meten zij de moeilijkheidsgraad van een golfbaan. Het systeem was zo succesvol dat steeds meer golfbanen in Amerika een course rating kregen.
Aangezien wij in Nederland zowat alles overnemen van de Amerikanen kan het ook niet anders dat wij dit systeem ook gebruiken voor onze Nederlandse golfbanen.
De NGF heeft het systeem van de USGA overgenomen en zij is de instantie die dit systeem mag toepassen op de Nederlandse golfbanen.
Welke factoren zijn van invloed op een course rating?
Op basis van een aantal factoren wordt de moeilijkheidsgraad (de course rating) van een golfbaan bepaald.
Voor de berekening van de course rating spelen onder andere de volgende factoren mee:
- De lengte van de golfbaan
- De breedte van de fairways
- Aanwezigheid van hindernissesn ( waterhindernis, bunkers)
- Snelheid van de greens
Daarnaast spelen wind en rough een een factor. In totaal wordt er naar 10 factoren gekeken.
Op elke hole wordt gekeken hoeveel invloed deze factoren op de baan hebben. De standaard factor is 4.
Hoe meer invloed de factor op het spel heeft hoe hoger het cijfer. Andersom ook. Als de wind bijvoorbeeld heel weinig invloed heeft krijgt deze factor 1. Wordt de green goed bewaakt door een waterhindernis dan krijgt deze bijvoorbeeld 6 punten.
Wat is course rating?
Course rating is relatieve moeilijkheidsgraad van een golfbaan voor een scratch speler.
Een scratch speler wordt in dit geval door USGA gedefinieerd als “een mannelijke speler die 250 yards met zijn driver slaat en een golfbal op een hole van 470 yards met 2 slagen op de green kan krijgen”.
Voor een vrouwelijke scratch speler geldt: 210 yards met een driver en 400 yards in 2 slagen op de green. Ze worden verwacht om rondjes te lopen van ongeveer 67 voor rondjes die een course rating krijgen van 67 en 75 voor rondje die een course rating krijgen van 75 of in de buurt van 75 (bijvoorbeeld een course rating van 75.3).
Wat is bogey rating?
De bogey rating is eveneens een belangrijke graad. Op basis van de bogey rating wordt de slope rating bepaald. Net zoals de course rating voor een scratch speler wordt bepaald, zo wordt dat ook bepaald voor een bogey speler. Een bogey speler speelt gemiddeld op elke hole 1 slag meer dan een scratch speler.
Zijn drives slaat hij ook geen 250 yards maar eerder 200 yards. De grootste factor die invloed heeft op de course rating en slope rating is de factor lengte van de golfbaan.
Wat is slope rating?
De slope rating is de relatieve moeilijkheidsgraad tussen de course rating en bogey rating. De laagste slope rating is 55 en de hoogte is 155. Een gemiddelde golfbaan heeft een slope rating van 113.
Aan de hand van de course en slope rating wordt de handicap index bepaald. Door de handicap index kun je zien hoeveel slagen jij als golfer meekrijgt op die betreffende golfbaan.
Deze ratings zijn heel interessant als je er helemaal in wilt duiken. 😉 Het enige wat je in principe moet onthouden is je eigen handicap. En ook dat hoeft niet eens.
Je exacte handicap staat op je NGF pasje. Na het halen van je gvb examen adviseer ik je om je handicap te laten registreren.
Op elke golfbaan ligt het grote boek van Sinterklaas. In dat boek vind je een tabel met daarin een kolom waar alle handicap indexen staan. In de kolom daarnaast vind je precies hoeveel slagen jij op die baan meekrijgt.
In deze tabel is al rekening gehouden met de course en slope rating.
Jeanette Schaap zegt
Beste Cedriek,
Weer helder uitgelegd, bedankt!
Walter zegt
kun je het verschil uitleggen tussen brutoscore en nettoscore?
Cedriek zegt
Dag Walter,
De bruto score gaat uit van het daadwerkelijk aantal gespeelde slagen (inclusief strafslagen).
De netto score gaat uit van het totaal behaalde punten.
Hier vind je een artikel waarin ik dat uitleg. wellicht heb je er wat aan?
https://www.golf-info.nl/golf-regels/verschil-tussen-strokeplay-en-matchplay/
gr
Pablo zegt
Wat is het verschil tussen een rangefinder met slope en een zonder slope.
Bedankt voor de info
Pablo
Cedriek Krijkamp zegt
Hi Pablo,
Een rangefinder met slope berekent de werkelijke afstand van bijvoorbeeld de tee tot de vlag rekening houdend met hoogte verschillen. Een rangefinder zonder slope berekent de absolute afstand. Dit is voornamelijk interessant als de tee lager / hoger ligt dan de vlag
Stel dat de tee 50 meter hoger ligt dan de vlag (je slaat dus naar beneden) en de absolute afstand 150 meter is, dan berekent een rangefinder met slope bijvoorbeeld dat de werkelijke afstand maar 130 meter is (fictieve cijfers).
Maarten Fokkinga zegt
Ik denk alles te snappen van CR, BR en SR, op één ding na: waarom wordt nou juist 113 gekozen als “standaard” SR en niet een mooier getal?
Maarten Fokkinga zegt
Nu weet ik waarom 113 de “standaard” SR is: http://www.golfwrx.com/forums/topic/380321-standard-difficulty-slope-is-113-why/
Marco zegt
Jammer dat er geen voorbeelden worden gegeven van hoe je een handicap berekent, gegeven CR en SR! Dat zou de zaak aanzienlijk verduidelijken ten opzichte van deze theoretische uitleg.
menno zegt
AantalSlagen = ( ( ExactHandicap * SR ) / 113) + CR – Par